moontage

photography

Alapozás - AT2 - Fókuszálj (manual)
A fényképezőgép-szemlélet és a manuális fókusz

technikai.jpg

 manuál fókusz az, amikor a gyűrűket addig forgatod, amíg azt nem látod: HOPP :)

bobo.png

Ezt az ősi képregényt még a barlang falára festették a Meander :) völgyiek, így ezek a képkockák már csak a dinoszauruszok számára mondanak bármit is...

***

Minek tekergetni fáradtságos munkával manuálisan az objektívet, amikor a fényképezőnk gyakran sokkal jobban és gyorsabban teszi ezt helyettünk is?

Azon túl, hogy sokkal menőbbnek látszunk tekergetés közben ( ha egy csigát fotózunk, mert az kigúvadt szemmel mered ránk), azért van még egy-két élethelyzet amikor előnyösebb, vagy akár már szükséges is lehet a használata. Alapvetően fejet kell hajtani az autofókusz szervómotor dicsősége előtt, és el kell ismerni: Nem xar találmány.

| A manuális fókuszt akkor érdemes használni

  • Ha, biztosak vagyunk benne, hogy a fényképezőnk nem oda fogja tenni az automatikus fókuszt, ahová mi szeretnénk. Máshogy mondva: Ha biztosak akarunk benne lenni, hogy a fókusz a képen pontosan oda kerül, ahová mi terveztük.
  • És/vagy amikor egy mozdulatlan "dologról" több felvételt is készítünk ugyanabból a távolságból - ilyenkor nem kell folyamatosan újra és újra befókuszálnia a témát a gépnek.
  • És/vagy amikor az autófókusz nem talál élességet, mert vagy túl sok homogén szín van a képen, vagy túl sötét van, vagy mert hétfő reggel van és durcás...
  • Éjszakai hosszúzáridős képek.
  • És végül a makrofotózásnál: pici dolgokat marha közelről szerintem manuálban érdemes.

 

A manuál fókuszt a kukucska nyíláson és live view-ban is, azaz az LCD kijelzőn keresztül is beállíthatod.  

Ahhoz, hogy a manuális fókuszt a kukucsnyíláson keresztük jól használd, elengedhetetlen a kis tekerentyű ismerete, amely a nyílás jobb felső sarkában szokott megbújni... fogadjunk, hogy azt sem tudtad, hogy van ilyen a gépeden ;)

0002.jpg

Ez a tekerő a szemed diopriájához igazítja a kukucsban látott kép élességét. Ha ezt nem optimalizálod a kezdetek kezdetén a szemedhez, akkor fotózás közben egyre jobban el fog fáradni a szemed, mert folyton erőlködik, hogy a képet élesen láthasd. így tehát ez a beállítás nem csak a manuálfókuszhoz lesz hasznos! Bal szemesek a bal, jobb szemesek a jobb szemükhöz állítsák. :)

Sajnos az a tapasztalat, hogy manual fókuszáláshoz sokkal érdemesebb a liveview-ot használni, mert az elkészítendő fotó valódi mélységélességét ezen keresztül láthatod csak pontosan.

 

Mi a bevásárló szatyor az a mélységélesség? Itt az alapozóban legyen első körben elég annyi, hogy az elkészült képen vannak élesebb és életlenebb részek. Az életlen részek nem fókuszálási hibából, hanem előre eltervezett komponálásból "kerülnek" a képre. A mélységélesség a fotózásban pont úgy működik, mint a szemünk. A látómezőnkön, ahová a két szemünk "összebandzsítva" egy pontra néz, ott azt az egy pontot élesnek látjuk. Persze látjuk a környezetét is, de azt már homályosan. Ha pl. magunk elé tartjuk a kezünket, és ránézünk, akkor a kezünket élesnek, de a kezünk mögött lévő ablakot már homályosnak, az ablakon túli járókelőket pedig még homályosabban. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy a szemünk, mint az objektív a tőlünk 68cm-re lévő pontra fókuszál. Így a 106 cm-re lévő ablak már kiesik a fókuszunk pontjából, a 465cm-re lévő emberekről meg már ne is beszéljünk.

Érdekesség: Ha fogsz egy nagyító lencsét, és a napsütésben egy deszkától olyan távolságra helyezed, ahol a fényképeződ is megtalálná a fókuszt, azaz a fókuszpontba, akkor az egy ponton összegyűjtött fény elkezdené megégetni, majd meggyújtani a deszkát. Szerintem innen ered az a párhuzam is, amivel a fókuszpontot gyújtópontnak is szokták nevezni...

Bár a kukucs nyíláson keresztül is gyönyörűen meg fogod találni a fókuszt, viszont a mélységélességet már nem "mutatja meg" a rendszer teljesen pontosan. (Ha érdekel hogy miért nem, kérdezz és elmondom.) Ja, és hogy miért sajnos? Hát, mert nem olyan menő az LCD-t bámulni mint az arcunkhoz érintve, a gép mögé bújva exponálni, mint az Igazi fotósok... Na, de most komolyan.

 

| Manual fókusz Live viewban 

 

Előny

  • nagyobb nézőfelület
  • pontosan mutatja meg, hogy az elkészülendő képen milyen mélységélesség lesz  
  • pontosabb élesség állítási lehetőség
  • kényelmesebb
  • nem zsírozod össze az arcoddal a fényképezőt

Hátrány

  • macerásabb
  • lassabb
  • akksi zabáló

 

Házifeladat: A fényképeződ Live View (élőkép) módjának kiolvasása, és kiismerése a szent Bibliádból! 

***

Lesznek majd olyan alkalmak, amikor a technikai ismertető és az elméleti rész egybeolvad, ilyenkor csak egy cikk lesz, és a cikk után máris a gyakorlati feladat következik. Na! Ez is egy ilyen rész! Így tehát nagy örömödre máris mehetsz

>>> TOVÁBB >>>

--- a manuális fókuszálás gyakorlati részéhez ---

 

***

A bejegyzés trackback címe:

https://moontage.blog.hu/api/trackback/id/tr3317775404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

moontage

Taulás, fejlődés, kreatív alkotás a fény képnyelven.

Címkék

alapok (8) alkotás (4) dav (2) elmélet (1) fókusz (3) fru (3) Gomba (2) gyakorlás (4) gyakorlat (4) manualfókusz (2) mat (3) önarckép (5) rólunk (6) tavasz (4) technika (3) tig (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása